Onko aika kääntää sivua ja astua uuteen? Mistä olet aina haaveillut? Onko sinunkin elämäsi yhtä pyörremyrskyä, normaalit työn vaatimukset liian kovat ja aivot ahtaalla kaikelle tiedon määrälle ja varsinkin tiedon käsittelylle? Kuulostaako tutulta?
Uskallatko luopua tutusta?
Irtipäästäminen on pelottavaa. Elämänmuutos vaatii usein luopumista tutusta ja turvallisesta. Parhaimmillaan se on omien elämänkokemusten kääntämistä uuteen malliin, sellaiseen, jonka kokee merkitykselliseksi, mielekkääksi ja johon voi itse vaikuttaa. Ja mikä parasta, voi auttaa muita, samassa tilanteessa olevia.
Mitä jos muutat näkökulmaa? Katsoisit asioita toisesta suunnasta. Aloita matka itseesi ja huomaa, mitä vaikutuksia sillä on. Voit päästä alkuun fyysisesti kehosi kautta tai tutkimalla mielentilaasi. Unohda suorituspaineet ja keskity kuuntelemaan omaa kehoasi ja omaa mieltäsi. Jostain pitää luopua, jotta jotain uutta voi saavuttaa.
Pyörremyrskyssä
Työssäni myllersivät jatkuvat muutokset ja työn määrä lisääntyi - uusia tietojärjestelmiä, muuttuvia tehtäviä. Huh! Kun muutospyörä nopeutui, stressikierre alkoi vaikuttaa koko kehoon. Kaikki tuntui yhä raskaammalta. Tätäkö halusin? Minua väsytti, energiat hupenivat, olin ärtynyt ja uneni häiriintyi. Enhän minä oikeasti ole tällainen. Kun kaikki tämä alkoi vaikuttaa muistiini, tiesin, että oli aika pysähtyä.
Miten tästä eteenpäin?
Päätöksen elämänmuutoksesta tehtyäni vetäytymisen ja pysähtymisen sijaan päätin, että opiskelen uutta ja kouluttaudun jatkuvasti. Mitä enemmän opin ihmiskehosta, sitä enemmän haluan tietää. Opiskelun imu on vienyt ja vie mukanaan. Opin tuntemaan itseäni paremmin sekä fyysisesti että henkisesti. Sain tästä taas draivia elämääni. Innostus oli moottori. Ja kyllä - se muistikin palasi.
Miksi en nyt rasitu?
En olisi uskonut, että uskallan tehdä näin isoja muutoksia ja että olisin nyt itse rakentamassa uutta yhteisöä.
Työni avulla voin auttaa monenlaisia ja eri taustoista tulevia asiakkaita voimaan paremmin. Koen tehtäväni merkitykselliseksi. Olen huomannut, että minun ei tarvitse yksin muuttaa maailmaa, sillä onnekseni ympärilläni on saman, tärkeän asian eteen työtä tekeviä. Meitä todellakin tarvitaan. Totuus siitä, että kun asian jakaa, sen arvo nousee, pitää paikkansa. Tämä yhteisö ja asiakkaat voimaannuttavat.
Miten hyvinvoinnista tuli työni?
Olin rakentanut pohjaa muutokselle vuosien ajan. Päivätyön ohella kävin Method Putkisto -ohjaajakoulutuksia ja sivutyönä ohjasin viikkotunteja. Yksinkertaiset harjoitteet alkoivat vaikuttaa, ne olivat vastaus moneen kolotukseen ja särkyyn. Kiireisestä ja raskaasta työpäivästä huolimatta huomasin, että ohjauksen jälkeen omakin olo virkistyi ja olin energinen.
Pikkuhiljaa aloin ymmärtää menetelmän kerroksellisuuden ja todella innostua asiasta. Koko ajan opin uutta. Loputtoman mielenkiintoisen ihmiskehon tutkiminen ja asiakkaiden arjen haasteisiin vastaaminen on innostavaa ja inspiroivaa.
Method Putkisto on auttanut minua. Luota, että se on mahdollisuus myös sinulle. Mitä jos sinäkin kokeilisit tulla mukaan harjoitteluun tai jopa menetelmän ohjaajaksi?
Tarja Rissanen
Jos olet joskus ajatellut, että haluaisit työskennellä ihmisten hyvinvoinnin edesauttamiseksi, olisiko nyt hyvä hetki?
Ohjaajatyötä on mahdollista tehdä myös kokopäivätyön rinnalla.
Voinko auttaa sinut alkuun? Innostu mukaan harjoittelemaan kanssani >>
FAKTA BOX
Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan
Joka kolmannella työikäisellä on joskus vaikeuksia muistaa tai keskittyä.
Tietotulva, keskeytykset ja yritys tehdä monta asiaa yhtä aikaa aiheuttavat kuormitusta.
Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisu / Työolobarometri 2020
Oman työn hallinnan on todettu olevan keskeinen osa työhyvinvointia ja työtyytyväisyyttä. Se on myös merkittävä työkykyyn vaikuttava tekijä. Heikkojen vaikutusmahdollisuuksien on havaittu lisäävän esimerkiksi terveydelle haitallista stressiä sekä riskiä joutua myöhemmin työkyvyttömyyseläkkeelle.
Vaikka työolobarometrissä kiireen määrä ei näytä merkittävästi lisääntyneen viime vuosina, viimeisin työolotutkimus (Sutela ym. 2019) kertoo toisenlaista tarinaa. Sen mukaan haitallinen kiire on selkeimmin yleistynyt työelämän haittatekijä. Useimmiten kiire ilmeni tiukkoina työaikatauluina, keskeytyksinä sekä liian monen asian yhtäaikaisena tekemisenä.
©Tarja Rissanen
Tämä on niin inspiroiva tarina. Uskaltaa innostua ja luottaa uuteen <3
Muutos on mahdollisuus, mutta useimmiten se kyllä hirvittää. Aika monta kertaa olen elämässä hypännyt uuteen ja päässyt kokemaan jotain huikeaa. MP-ohjaajaksi kouluttautuminen on yksi näistä matkoista - ja nimenomaan matka itseeni.